Jo jag bakade min berömda morots-linfrö och havregrynsbröd här om dagen min misslyckades delvis kan det verka som. jag använder mig oftast av torrjäst när jag bakar och som så många redan vet måste degvätskan vara varmare än 40 grader när man häller i den i jäst och mjölblandningen.
Saken är den att jag tänkte vara lite smart så jag slog i så mycket vatten som jag skulel ha i degen i vattenkokaren och kokade upp det. Detta ledde till två negatiba konsekvenser. Nr 1, kokhet deg är inte så skön att knåda. Nr 2, jästen ville inte har riktigt så varm vätska, det jäste inte särskillt bra. Det kan ha berott på att jag inte hade något socker i degen (socker hjälper jäsningen på traven) men vid närmare eftertanke var det nog det nätan 100-gradiga vattnet som satte P för en fantastisk jäsning.
Brödet är i dagsläget betydligt plattare än i vanliga fall och känns inte så luftigt, mer kompakt liksom. Men, misslyckat? Nja det går ju att äta och jag är ju en erfarenhet och lärdom om jäsning rikare. :)
onsdag, april 1
Misslyckad?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentarer:
det låter som ett gott bröd... tar gärna receptet på det...
Och anledningen till att det inte funkar med kokande vatten är att de små jästsvamparna döööör för jäst är juh levande! Du DÖDADE dem alltså :)
Skicka en kommentar