CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

onsdag, december 29

Aten imorgon

Imorgon tar vi tåget tillbaka till den myllrande megastaden Aten. När vi planerade vår resa var taken att Aten - Thessaloniki t/r skulle göras på natten för att spara in en hotellnatt. Vi åkte ena vägen på natten och kände att det var nog. Vi väljer istället att använda hela morgondagen för att åka tåg genom landet och sover sedan gott på budgethotellet Neo Olympos för 26 €.

Idag i Thessaloniki var vi på den berömda marknaden som ligger i den gamla turkiska delen av staden. Där säljs allt från oliver i olika smaker och färger, nyårskakor med turmynt inbakade, grillade kastanjer, kläder, väskor, skor, smycken och döda djurkroppar. Vi köpte valnötter, dadlar, klementiner, bröd och fantastiska gröna oliver med kärnor (i lösvikt) och festade på allt detta på i hotellsängen senare.

Vi har besökt gamla kyrkor och andra gamla byggnader. Kyrkorna ger mig ärligt talat mer än tornen och ruinerna. Det är verkligen en speciell upplevelse att se alla dessa grekiska kvinnor göra sina korstecken och kyssa sina ikoner så som de gjort de senaste 1300 åren. Kyrkorummen är inte som i de svenska katedralerna kan jag lova. Det är helt annorlunda. Inga obekväma träbänkar utan guldfärgade snidade stolar med rött sammet i sitsen. Varje millimeter av väggar och tak är täckta med bilder på Jesus, Maria och andra heliga personer. Och så är det förstår alla urgamla ikoner med guldramar. Kyrkorna är mörka. Belysningen är svag och det doftar på samma sätt som i många av de österländska tempel jag varit i.

En sista iakttagelse från Grekland är att grekerna själva nästa aldrig sitter och äter. Överallt kan man köpa mat att äta på stående fot - och överallt finns det caféer och barer där greker dricker kaffe och likande men inte ser man dem äta vid borden. I morse ville vi ha en enkel macka på café men det verkade vara svårt. Många av caféerna hade endast dryck att servera och de ställena där man hade mackor där kunde man inte sitta. Tillslut hittade vi ett ställe med mat och bord och fick således betala 4€ för ett rostat bröd, vilket kändes sådär.      

0 kommentarer: