CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

torsdag, augusti 27

Är rikedom en synd?

Vad tycker ni om diskussionen i förljande blogg : http://helapingsten.wordpress.com/tag/rikedom/. Frågan om det är fel för en kristen att vara rik. Själv så är jag uppvuxen i ett socialistiskt hem där de rika och moderaterna ansågs vara allierade med den onda sidan. Sedan fick jag min andliga uppväxt bland annat i Märsta där begreppen biblisk ekonomi, ekonomisk välsignelse och framgångsteologi inte var några skällsord utan tvärt om något man predikade.

När man talar om ekonomisk välsignelse och fattigdomens förbannelse så handlar det allt som oftast om att Gud vill förse oss med allt vad vi behöver och att Han är överflödets Gud. Är det då fel att behålla överflödet (det Gud ger utöver det vi behöver) för sig själv? Ja säger vissa, nej säger andra. Vissa säger att Gud bara ger överflöd till den som själv lever i ett överflödande givande.

Men frågan jag kommer att tänka på är "vad behöver vi"? Lyx behöver vi inte säger någon. Vad är då lyx? Är det lyx att att köpa ekologiska, närproducerade och rättvisemärkta livsmedel? det är ju dyrare och för mig känns det lyxigare att käka mat som inte innehåller gifter och som producenterna fått själiga löner för att framställa. är det lyx att köpa sig ett gymkort om man som jag är rätt överviktig? jag kan ju faktiskt springa ute i det fria istället för på ett löpband! Är det lyx att som jag gjorde i våras, köpa en ryggsäck för en femhundring för att alla de jag brukar köpa för 100 spänn knappt håller en termin? Är det lyx att åka på semester? är det lyx att ha en sommarstuga eller kanske en båt? Är det lyx att ta sig fram på något annat sätt än att cykla? Är det lyx att köpa en ny soffa på IKEA istället för en på second hand? Är det lyx att renoverna hemma? Är det lyx att ha en pool på baksidan, även om alla grannungar och alla som vill får bada där hur mycket de vill?

Det är svårt att dra gränsen för vad som är lyx tycker jag. Min man brukar t.ex. säg att Mercedes är en fattigmans bil. Varför då undrar jag, jo för att den inte behöver repareras och man inte behöver lägga ner pengar på den så som man måste göra med många andra bilar. Min faster sa en liknande grej när jag träffade henne på en shoppingtur en dag. "Jag köper bara jeans av hög kvalitet för ca 1000kr för jag har inte råd med andra". Hon syftade på att om köpte för 300-400kronor så håller de kanske ett år medan de hon burkar köpa håller i 10 år! samma sak kan man ju säga om mobiltelefon, hygienartiklar och böcker.

Hur tänker du?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hallå Josefin! Jag är författaren till inlägget du länkade till på ”Hela Pingsten”.

Blogginläggen om ekonomi jag publicerar där är sammanfattningar av kapitel ur en bok jag snickrar på, som kommer handla om Bibelns syn på rikedom och fattigdom. Där är uppdelad i fyra delar, varav en del handlar precis om det du tar upp här, vad liv i enkelhet innebär rent praktiskt, vad vi klarar oss utan och inte.

En guideline i detta är 1 Tim 6:8: ”Har vi mat och kläder ska vi vara nöjda med det.” Detta Bibelställe hade jag stora problem med ett tag. Skulle det då vara fel att ha ett hus? Mat och kläder är ju nödvändigt för ens överlevnad, men det är hus också, och jag kunde inte fatta varför Paulus inte inkluderade hus. Men så kollade jag i den grekiska grundtexten, och han säger inte ordagrant ”mat och kläder” utan ”näring och betäckning”. Detta innebär att även dryck och medicin kan inkluderas, inte bara mat, och att även tak över huvud kan inkluderas inte bara kläder. Kort och gott det som behövs för att vi inte ska hungra eller frysa ihjäl. Men that’s it. Vi ska nöja oss med existensminimum, vi ska inte skaffa oss mer än det absolut allra nödvändigaste. Om man ser på den tidiga kyrkans skrifter som skrev de första århundradena efter NT:s tillkomst råder konsensus: vi ska nöja oss med det absolut nödvändigaste.

Personligen efter att ha fördjupat mig i det här ämnet och sökt Jesu vägledning står jag inte ut med sommarstugor, båtar, gymkort, pooler och annat överflöd. Jag ser ständigt bilder av svältande barn när jag ser det. Detta är en nådegåva vem som helst kan få om man ber om den. Att avstå från lyx är inget jag lider av, tvärtom prisar jag Gud för att Han har gjort att jag ger till de fattiga långt mycket mer än vad jag skulle gjort om jag köpt lyx…

Soffor (om man nu ska ha en), jeans och ryggsäckar går att köpa på second-hand som ger överskott till bistånd, och då gör det absolut ingenting om man måste köpa nya jeans varje år – pengarna går ju till bistånd! Likaså är att betala extra för rättvisemärkt att ge de extra pengarna till bistånd, så varför skulle det vara lyx?

I 2 Kor 9:8 står det: ”Gud har makt att låta all nåd överflöda till er, så att ni alltid och under alla förhållanden har nog av allting och kan ge i överflöd till varje gott verk.” När framgångsteologer använder den versen för att försvara att de behåller överflöd för sig själva misstolkar de versen helt. Meningen är att när Gud ger oss överflöd är det för att vi ska ha det allra nödvändigaste och ge resten till de fattiga. Faktum är att en not i Folkbibeln säger att versen även kan översättas till: ”Gud har makt att låta all nåd överflöda till er, så att ni genom att alltid vara nöjda med lite under alla förhållanden skall ge i överflöd till varje gott verk”. Syftet med att Gud ger oss överflöd är alltså att vi skall göra detsamma, själva ska vi bara nöja oss med lite. Det handlar inte om att Gud ger oss överflöd för att vi själva ska välja hur mycket vi ska behålla och hur mycket vi ska ge bort, anledningen till att Han gör det är att vi ska nöja oss med mat och kläder och ge bort resten. Paulus skriver ju i kapitlet innan: ”Just nu kommer ert överflöd att avhjälpa deras brist, för att en annan gång deras överflöd skall avhjälpa er brist. Så blir det lika för alla”. Syftet med att Gud ger oss överflöd är att vi ska avhjälpa andras brist, för att det till slut ska bli lika för alla.

Jag funderade på att gå SOS Missionsbibelskola för nåt år sen, men backade ur när jag upptäckte att de vänsterprasslade med framgångsteologin. Det är mycket sorgligt. Framgångsteologin är en lära som knappt funnits i 50 år men som redan tagit över stora delar av kristenheten. Jag säger som Paulus: De som menar att gudsfruktan leder till ekonomisk vinning är fördärvade i sitt sinne och har vänt sig bort från sanningen (1 Tim 6:5).

Mimmi sa...

Att ha gymkort är ju i alla fall ett måste! ;D

Josie sa...

Hej!

Kul att läste och kommenterade mitt inlägg. Saken är den att jag har varit ganska fram och tillbaka i de här frågorna sedan jag blev frälst. Jag tycker att ämnet är grymt intressant och försöker att vara ödmjuk inför olika människors uppenbarelser inom området.

Jag kommer att tänka på några olika bibelord som kan ge en liten annan vinkel på det hela. Ett exempel är 2Kor8:9 Jesus blev fattig för att vi skulle bli rika, Fil4:11,12,18 Paulus kan leva i överflöd likväl som i enkelhet. I Matt26/Mark14/Joh12 säger Jesus att det inte alltid är rätt att ge allt till de fattiga.

Jag vill absolut inte kritisera dig eller de uppenbarelserna Anden gett dig över ordet utan längtar efter att förstå sanningen och därigenom komma ut i Andens frihet.

Allt gott! Josefin

Anonym sa...

Hallå. Jo visst är det här väldigt viktigt att diskutera, människors liv står på spel...

Jag har skrivit om alla de där tre Bibelställena i min bok.

2 Kor 8:9: Jag undrar om någon verkligen menar att Paulus här talar om att vi får materiell rikedom om vi tror på Jesus. Det har funnits massor med kristna som varit fattiga! Nej, eftersom den rikedom som han säger att Jesus hade i början av versen knappast var materiell utan andlig, så är den rikedom han säger att vi nu har andlig.

Fil 4: Detta har jag skrivit om här: http://www.grenholm.net/micael_gem_kryphal.html (skrolla ner till "Jag kan leva i överflöd"). Om man ska sammanfatta vad jag skrivit där: Betoningen ligger inte på att Paulus kan leva i överflöd utan att han kan leva i brist. Vem som helst kan leva i överflöd. Men Paulus kan genom i Guds kraft leva i brist. Han säger inte att han vill eller ska leva i överflöd, bara att han kan det om han skulle vilja, vilket han inte vill.

Matt26/Mark14/Joh12: Detta har jag också skrivit jättemycket om på http://www.grenholm.net/micael_gem_kryphal.html (under "Jag kan leva i överflöd" finns "Kvinnan med balsamflaskan"). Jesus säger inte att "det inte alltid är rätt att ge allt till de fattiga" utan att resurser spenderade på Honom inte är bortslösade. Det är alltid rätt att ge till de fattiga, men det är minst lika rätt att bränna resurser på Jesus. Balsamflaskan användes i ett profetiskt syfte, för att förbereda Jesus inför Hans begravning, och tjänade därför Guds Rike precis lika mycket som om man hade gett pengarna till de fattiga. Om vi får en syn av Gud som uppmanar oss till att säg köpa 5000 tomater och släppa ner dem från ett 10-våningshus ska vi inte protestera och säga "Vilket resursslöseri!" utan snällt lyda. Vem vet, kanske någon där nere säger "Gud, om du finns, låt det regna tomater!"

Jag ska be för dig Josefin, att Herren uppenbarar vad Han vill gällande det här. Frid!