CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

torsdag, november 19

New moon på svt

Twilightinslaget på Kulturnyheterna upprörde mig litegrann. Typiskt svenska förståsigpåare att kritisera allt som produceras av öppet religiösa författare. Som om mormoner skulle uppmuntra kvinnomisshandel, suck!
Tanten som kommenterade boken menade att scenen i "Så länge vi båda andas" där Bella blivit skadad av misstag vid bröllopsnatten var någon sorts mormonskt försvar för kvinnomisshandel. Oj, va irriterande. Det är för det första inte alls så att hon blivit misshandel, och det är inte så att det finns någon känd konsensus bland mormoner att kvinnomisshandel är acceptabelt.

Bella har sig själv att skylla, hon vet att Edward kan skada henne av misstag när de har sex men hon tjatar på honom hur länge som helst för att han ska gå med på det. Det som händer är att han, pga att han är vampyr, inte kan kontrollera sina krafter i den intima situationen. Det är inte så att Bella eller Edward är försvarare av misshandel!

Det här med kyskhet och abortkritik som förkommer i boken som hon antyder kan jag hålla med om att det finns inom mormonismen, men hur farligt är det att skriva böcker till unga tjejer där man INTE uppmuntrar dem att ha sex före äktenskapet eller göra abort. är det verkligen så avskyvärt? Skulle det vara bättre att skriva böcker om att man minann tycker att man ska ha sex med så många som möjligt och att abort är ett bra preventivmedel? Bara för att normen i Sverige är att vara sekulär och frisläppt så behöver inte det betyda att alla tycker omd et. Många gillar böckerna för att de har en annan moral. Och varför skulle inte en mormon få dela med sig av sina värderingar i ungdomslitteraturen? Varför ska man som religiös hålla inne med sin värdegrund? Jag tycker att Twilightsagan är bra av just den anledningen, böckerna vågar stå för en annan världsbild än den normgivande. Heja Stephanie Meyer och hennes moral. Bu för sura kulturtanter som bara vill racka ner på det som är annorlunda. Som Marian keyes skrev i en av sina böcker: Hon har säkert en roman i byrålådan som ingen vill ge ut!! :)

2 kommentarer:

En medlem som slank in på din sida :) sa...

Jag och många andra medlemmar reagerade också och mailade Lotta Olsson på DN. Hon försvarade inte på något sätt sitt uttalande utan bad om ursäkt för sin idiotiska felsägning och medgav att hon egentligen vet väldigt lite om kyrkan. En rättelse kommer ikväll på kulturnyheterna kl 19 om du vill se!

Mvh

Josie sa...

Jag kollade på klippet på svt play nu och det känns ju strosinnigt av Kulturnyheterna att de faktiskt bad om ursäkt. Jag är ju inte mormon själv men tycker att det är vansinnit orättvist när man blir beskylld för felaktigheter som i det här fallet på grund av sin tillhörighet. Jag har läst en hel del om LDS och tycker mig ha på fötter att påstå att ekvationen mormoner + våld = sant är felaktig. Skönt med en rättelse, ända vägen till upprättelse.